Úvodní stránka Aktuálně z Nemocnice Na Pleši Varovné příznaky rakoviny prsou: s MUDr. Janem Vydrou na ČT1

Varovné příznaky rakoviny prsou: s MUDr. Janem Vydrou na ČT1

Publikováno: 11. 02. 2016

Včerejší díl DoktorKY s primářem onkologie Nemocnice Na Pleši​ MUDr. Janem Vydrou byl nejen o varovných příznacích rakoviny prsou.

Nový díl talkshow ČT1 o lidském těle a zdraví DoktorKA byl věnován rakovině prsou a možnostem prevence, vyšetření, léčby i rekonstrukce postižených prsů. V tomto díle vystoupil jako jeden z odborníků primář naší onkologie MUDr. Jan Vydra, který po pořadu také odpovídal na otázky v chatu, jehož přepis si můžete prostudovat níže.

VIDEO: DoktorKA: Varovné příznaky rakoviny prsou

CHAT

Anča: „Dobrý večer pane doktore, ráda bych se zeptala, zda mám větší riziko rakoviny tohoto typu, když jsem podstupovala asi 10 x hormonální stimulaci a otec zemřel v mladém věku na rakovinu ledvin (metastáze), máma bojuje s rakovinou prsu (hormonální). Jaká je prosím prevence? Předem děkuji. Anna“

MUDr. Jan Vydra: „Riziko máte zvýšené vzhledem k výskytu rakoviny prsu v rodině, záleží i na věku Vaší maminky, hormonální stimulace též může mít vliv. Za Za rizikovou bych u Vás považoval i normonální antikoncepci. Vhodné je též nekouřit a držet si správnou váhu.“

Mirka: „Dobrý večer Pri sonografickom vyšetrení mi zistili hrčku v prsníku. Biopsia bola negatívna. Po následnej kontrole to už boli dva nálezy, ohraničené, pravidelného tvaru. Oba sú v progresií oproti poslednej kontrole. Lekár mi odporučil chirurgické odstránenie. Obávam sa však, že v prípade zásahu by sa to mohlo zmeniť na zhubné. Poprosila by som vás o názor, príp. o radu ohľadom postupu. Ďakujem.“

MUDr. Jan Vydra: „Chirurgický zákrok rozhodně nevede ke změně nádoru na maligní. Vhodné je též provést i další vyšetření, které mohou ukázat charakter ložiska - především mamografii, případně vyšetření magnetickou rezonancí - záleží i na Vašem věku. Obecně ale většinou doporučuji odstranění známých ložisek i nezhoubných než soustavný stres z jejich sledování.“

Hanka: „Dobrý den, je mi 38 let a jsem po léčbě rakoviny prsu ( diagnóza 07/2013, chemoterapie 08/2013-02/2014, mastektomie 03/2014, zjištěno několik ložisek v levém prsu a devět zasažených uzlin, radioterapie 05-06/2014, od 04/2014 dodnes udržovací hormonální léčba tamoxifen a zoladex). V poslední době se cítím dost unavená a připadá mi, že moje tělo zestárlo aspoň o 30 let. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné, že je to vše způsobeno hormonální léčbou nebo jestli by tato únava mohla ukazovat na další problémy, metastázy nebo něco takového. Když jsem to říkala svému ošetřujícímu lékaři, říkal, že dnes je unavený každý. Děkuji.“

MUDr. Jan Vydra: „Při nezbytném zablokování ženských hormonů se mohou objevit obtíže jako při přechodu. Jinak záleží hlavně na výsledcích dalších vyšetření.“

Kateřina Štěrbová: „Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na možnosti vyšetření prsu v době kojení. Moje maminka zemřela na rakovinu prsu, od té doby pravidelně chodím na vyšetření. Nicméně, naposledy jsem byla před rokem a půl, neboť jsem otěhotněla a momentálně kojím. Miminko má osm měsíců a ještě aspoň půl roku bych ráda kojila. Prosím, poradíte mi. Děkuji.“

MUDr. Jan Vydra: „Ultrazvuk je zcela neškodné vyšetření, které lze provést i při kojení stejně jako klinické vyšetření“

Ilona 59 let: „Dobrý večer pane doktore, prosím o radu. Před 3 měsíci mi zrudnul prs, nebolel, zrudnutí bylo ve vnější části, jako zrníčkovitého vzhledu. Mamograf ani sono nic neprokázal. Asi po 14 dnech zrudnutí vybledlo, nyní je prs lehce citlivý uvnitř, kůže trochu připomíná celulitidu, ale ne výrazně.Jen řilky jsou více vidět. Výtok z bradavky není. Vyšetřil mě chirurg i pohmatem. Mám obavy ze zánětlivého karcinomu. Kam mám ještě zajít k vyloučení této diagnozy. Velice děkuji Ilona“

MUDr. Jan Vydra: „Může jít o zánět prsu, opakoval bych ultrazvuk (sono), případně se obraťte na centrum kde jste byla na mamografii.“

Pavla: „Dobrý večer, pane doktore. Nedávno jsem četla článek o mamografickém vyšetření.Několik dalších studií a odborníků zpochybnili mamografické vyšetření prsu..V podstatě bylo uvedeno,že mamogr. vyšetření více škodí, než pomáhá. Tak jak to tedy je.děkuji za odpověď“

MUDr. Jan Vydra: „Je zcela jisté že mamografické vyšetření více pomáhá než škodí, články se dají napsat libovolné. Záleží také na věku u mladších žen než 40 let se používají jiné metody ultrazvuk, magnetická rezonance.“

Aňa: „Pane doktore, kde mohu absolvovat vyšetření prs na tomografu? U svého obvoďáka jsem úspěšnou odpověď nenašla...“

MUDr. Jan Vydra: „obraťte se na svého gynekologa, případně naleznete seznam na www.mamo.cz“

Iveta: „Dobrý večer pane doktore chtěla bych se optat jaká je pravděpodobnost či riziko výskytu rakoviny prsu v mém věku 45 let pokud máme v rodině mé matky karcinom prsu na mamografické prohlídky chodím pravidelně po 2 letech děkuji Iveta“

MUDr. Jan Vydra: „Riziko karcinomu prsu má každá žena celoživotně až 5%, riziko stoupá s věkem, sám výskyt jedné blízké příbuzné riziko příliš nezvyšuje - ale prudce stoupá je li příbuzných více nebo i jedna s nádorem v nižším věku“

Julie: „Pane doktore při léčbě rakoviny prsu se vždy používá hormonální léčba? děkuji“

MUDr. Jan Vydra: „Hormonální léčba je použitelná jen u nádorů které mají hormonální receptory - zjistí se při histologickém vyšetření. Hormonálně závislých nádorů je více než těch co se hormony léčit nedají“

Mirka: „Dobry den, mam po ablaci prsu , nyni podstupuji chemoterapii , pak me jeste ceka radioterapie ...dale eventuelne biologicka lecba.... je sance priznani inv. Duchodu? Dekuji za odpoved“

MUDr. Jan Vydra: „Během 1 roku léčby je pro většinou výhodnější nemocenská, bude li léčba pokračovat po roce - např. biologická léčba dostanete bez problémů invalidní důchod.“

Marrie: „Dobry vecer je mi 22 a uz druhym rokem mam zlazu ve vysoke vrstve, prvni rok jen v pravem prsu ted uz i v levem pri menstruaci neboli po skonceni boli obe prsa vadi mi podprsenky p.doktor mi akorat rek ze do 4mes.to zmizi. Mohla bych mit jednou z toho rakovinu prsu.Dekuji“

MUDr. Jan Vydra: „Napětí v prsou ve vazbě na menstruaci je běžné a nezvyšuje riziko nádoru prsu. Podstatné je též gynekologické vyšetření.“

Lenka: „Dobrý večer, pane doktore. Jsem v přechodu, mám problémy s velkým pocením. Dřívější paní doktorka mi říkala, až se dostanu do stadia přechodu, že bych se měla vyvarovat hormonální léčby kvůli prsům. Nová paní doktorka mi hormonální léčbu předepsala. Chtěla jsem se zeptat, zda je lepší pocení zvládnout bez hormonů sice se zhoršenou kvalitou života nebo užívat hormonální léčbu Estrofem? Není při užívání zvýšené riziko vzniku nádoru prsu? Velmi děkuji za odpověď.“

MUDr. Jan Vydra: „Dnes se dává přednost zlepšené kvalitě života, riziko vzniku nádoru prsu se zvýší jen nepatrně - nejste-li v rizikové skupině např. výskytem nádorů prsu v rodině.“

Tatiana Křenková Jerhotová: „Dobrý večer,právě jsem prodělala první fázi léčení chemoterapíí a bioléčbou.Bohužel v mém případě jsou krom prsu zasažena i játra a plíce. Ve vašem pořadu mne zaujal především fakt příznaků rakoviny a to zejména zjevných příznaků..Pravidelně jsem absolvovala všechna preventivní vyštření( je mi 52 let)Při posledním prev.vyšetření v dubnu loňského roku mi byly na mamo zjištěny vápencové krystalky s doporučením kontroly po roce.Totéž pracoviště jsem navštívila v srpnu,kdy jsem si nahmatala uzlinu v podpaží,na prsu ,bradavka změnila barvu a do strií na kůži prsu se mi vylil tuk.Bylo mi sděleno,že mamo nelze udělat dříve než po roce,bylo mi uděláno vyšetření sono se závěrem,že zřejmě njde o nic vážného.Toto doprovázely nasnesytelné únavy.Navštívila jsem i ženského lékaře se stejným závěrem a konstatováním,že to zmizí.Rovněž jsem navštívila poradnu mamo.Při první návštěvě mi bylo řečeno totéž,při druhé návštěvě(kdy už jsem měla i uzliny v nadkličku,mi bylo řečeno,že na řezání to není a že v tom nevidí souvislost. Až na konci listopadu(téhož loňského roku) ,kdy to má obvodní lékařka nevzdala(se slovy,že to opravdu není v pořádku a poslala mne do hematologické ordinace) se má léčba aktivovala,okamžitě jsem byla objednaná na jiné pracoviště mamo.Po vyšetření ještě před odebrání vzorku ,konstatoval lékař zhoubný nádor.Při následném vyšetření PET,mi bylo oznámeno,že jsou již zasažena játra i plíce a nemoc je nevyléčitelná. V každém případě jsem se mohla léčit již minimálně o půl roku dříve.Ptám se tedy..je toto v pořádku? K čemu prevece a samovyšetření? Děkuji za odpověď a přeji krásný večer Křenková Jerhotová“

MUDr. Jan Vydra: „Mamografické vyšetření zachytí asi 95% nádorů, což je jasná většina ale ne všechny. Máte li obtíže nebo bulku je nutné trvat i na opakovaném vyšetření ultrazvukem či magnetickou rezonancí nebo navštívit jiné pracoviště. Pokud jde o uzlinu lze i z ní získat histologické vyšetření“

eva 50 let: „Dobrý večer pane doktore, v červnu 2014 jsem podstoupila operaci invazivního lobulárního karcinomu pravého prsa. Matka mého manžela byla po ablaci obou prsou. Zemřela na další nádorové onemocnění. Mám bezdětnou 28 letou dceru, která užívá pravidelně hormonální anikoncepci. Jaký postup nebo vyšetření byste doporučil jako prevenci? Děkuji za odpověď.“

MUDr. Jan Vydra: „Jistě ultrazvuk, nádory prsu pod 30 let jsou vzácné, doporučuji genetickou poradnu.“

Karolina: „Dobrý večer pane doktore. Je rakovina prsu více ve věku do 70 let nebo u Starších?“

MUDr. Jan Vydra: „největší výskyt je okolo 70 let věku“

Marcela Šulkovská: „Dobrý večer pane doktore,mám dotaz může zmiňovanou "pomerančovou" kůži způsobit ozařování či brachy terapie změní se struktura v prsu či opět je naznačeno,že se v prsu něco děje děkuji za odpověd' příjemný večer.“

MUDr. Jan Vydra: „Prs po ozařování je většinou hrubší kůže může mít vzhled s jemnámi dolíčky ale zbarvení bývá tmavší než u zánětlivého karcinomu“

ÁJA: „Dobrý večer, které lázně doporučíte po léčbě rakoviny prsu a jak procedury probíhají?“

MUDr. Jan Vydra: „Mariánské lázně, Františkovy a jiné - probíhají běžné lázeňské procedury za účelem zlepšení celkového stavu organismu a psychiky.“

Blanka: „Dobrý večer.Prosím o vysvětlení duktografie.Co obnáší toto vyšetření pro pacientku?Děkuji“

MUDr. Jan Vydra: „Rentgenové vyšetření mlékovodů v oblasti pod dvorcem - hlavně při výtoku z bradavky nebo krvácení. Kontrastní létka se do mlékovodů nastříkne z bradavky. Je tak možné odhalit počínající ložiska v oblasti jinak špatně viditelné.“

Petra: „V rodine je rakovina prsu. Musí být doporučení na genetické vyšetření dcera/32 let/ Platí se vyšetření? děkuji“

MUDr. Jan Vydra: „Na genetické vyšetření nemusí být doporučení ale zpráva o rodině např. od obvodního lékaře nebo gynekologa je jistě žádoucí.“

Janapl: „Dobrý den, chci se Vás prosím zeptat, jsem 5 měsíců po hystereskomii, po odebrání vejcovodů, je mě 42 let ( matka tumor na vaječnících) mám se nechat vyšetřit na mamografickém vyšetření preventivně? děkuji moc za odpověď:-)“

MUDr. Jan Vydra: „Nevím proč jste měla tu gynekologickou operaci, mamografii bychg jistě doporučil.“

Tatiana Křenková Jerhotová: „Děkuji za odpověď pane doktore,nicméně mi na dotaz bylo velice nejasně odpovězeno.Při každém vyšetření a návštěvě kteréhokoliv uvedených lékařů jsem trvala na tom,že příznaky nejsou v pořádku.Opět se tedy ptám,zda přes zjevné příznaky,které jsem popsala byl v pořádku postup a závěr.... Děkuji za bližší odpověď Křenková Jerhotová“

MUDr. Jan Vydra: „Nemohu hodnotit postup bez znalosti jednotlivých nálezů, v medicině stejně jako v životě platí že ne vždy se vše podaří a jasné je že výsledek není u Vás uspokojivý a že měl být nádor zjištěn dříve. Pokud si zvu pacientky na kontrolní vyšetření tak za 3 měsíce, kontrola za rok je pro zdravé.“

Jana Jarolímová: „Ještě jednou dobrý večer pane doktore. Na prsu a částečně na bradavce se mi objevila asi před 15 lety piha velikosti koruny. Bylo mi řečeno, že pokud se nemění její vzhled a barva ať to neřeším. Asi před týdnem jsem zjistila že se mi na té původní objevila tmavší, hrubší, trochu jako strup menší asi piha. Mám s tím někam zajít,nebo to nic neznamená. A když tak na kožní nebo mykologii.Děkuji moc za odpověď. Jana“

MUDr. Jan Vydra: „Na prsu se mohou vyskytnout i kožní nádory - navštivte kožního lékaře.“

Alexandra: „Dobrý večer, hradí vyplnění zdeformovaného prsu po záchovné operaci pojišťovna a kde bych se mohla objednat na konzultaci?“

MUDr. Jan Vydra: „Na oddělení plastické chirurgie, hradí pojišťovna ale dlouhé čekací lhůty“

Marta: „Dobrý den, co si myslíte o používání tamoxifenu pri oncotype stupni 8, grade 1? Chemoterapie mi nebyla doporučena.“

MUDr. Jan Vydra: „Pro Tamoxifen je podstatná hladina hormonálních receptorů (ER,PR - jsou li pozitivní pak Tamoxifen“

Janapl: „odpovídám vám na Váš dotaz, hysteroskomie byla provedena, protože myomy na děloze, genetická zátěž, tak lékař říkal, že je lepší postoupit tuto operaci, proto se ptám, zda to může nějak souviset i s prsy nedávno nová operace štítná žláza - během půl roku 2 hormonální operace, je dobré pdstoupit vyšetření prsu? Díky za odpověď:-)“

MUDr. Jan Vydra: „operace myomů nezvyšuje riziko karcinomu prsu, nicméně vyšetření prou je vhodné“

Tereza: „Dobrý den potřebovala bych poradit kamarádka měla pohlavní styk a strašně ji potom začala bolet při čurání vagína a neví co s tým má dělat Děkuji za odpověď“

MUDr. Jan Vydra: „Zajít na gynekologii“

Helena: „Dobrý večer pane doktore, trochu jsem se vylekala, když jste mluvil o kalcifikaci. Po vyšetření CT mozku v prosinci 2013 mám v závěru uvedeno - ojedinělá tečkovitá kalcifikace v BG vlevo. Ale žádné varování od lékaře jsem neslyšela. Navíc mám od jiného lékaře užívat vápník a Vigantol, je mi 60 let. Jak je v mém případě kalcifikace nebezpečná a je vhodné vápník a vitamín D užívat? Děkuji Vám za odpověď.“

MUDr. Jan Vydra: „Mikrokalcifikace v nádoru prsu jsou zvláštní úkaz který se týká jen prsu. Jinde jsou neškodné nebo příznak aterosklerozy.“

Františka: „Jak často se objeví recidiva onemocnění?“

MUDr. Jan Vydra: „Záleží na velikosti nádoru u drobných se vyléčí více než 90% u větších nádorů a při postižení uzlin riziko recidivy stoupá“

Markéta: „Dobrý večer, mamce (r.1942) v 9/14 otekla levá ruka od předloktí k prstům + otevřená rána 2x2cm na levém prsu. Zaléčeno ATB, neúspěšně, odeslána k onkologovi-prý je to zanedbaný pásový opar, poslána na kožní, tam to vyloučeno a poslána zpět. Pak konečně udělána biopsie a další testy (po 3 měsících) a závěr: adenokarcinom levého prsu s meta postižením krčních, susp.nadkličkových uzlin, sek. lymfedém. Chemoterapie 12/14-6/15, doporučena radioterapie, ale tu odmítla. V 12/15 opět ruka natekla asi 3x od ramene k prstům, otevřené rány na levém prsu větší, na levé paží a podpaží a velká otevřená a hnisavá rána na levé lopatce 10x10cm občas s krví. Nyní zaléčena na kožním, byla opět u onkologa, ale ten vyčkává, udělal jen testy a má si přijít za 3 týdny pro výsledky. Mě se to zdá dost dlouhé, chtěli jsme na konzultaci (bydlí v Jeseníku, takže do Ostravy), ale tam je objednací doba 3 měsíce. Co navrhujete vy, jak postupovat dál? Aby byl ještě nějaký čas. Děkuji Markéta“

MUDr. Jan Vydra: „Škoda že neměla radioterapii - nyní je ten nález asi moc velký, měla by mít nějakou celkovou léčbu - hormony? chemoterapii, spoň na část ložisek ozařování.“

O.Raská: „Dobrý den, opakuji dotaz, protože nevím, zda byl odeslán. Stále mě svědí levý prs a bradavka. Je to důvod k návštěvě lékaře? Děkuji.“

MUDr. Jan Vydra: „Navštivte lékaře nejspíše gynekologa - gynekolok se stará o všechny ženské orgány.“

Anna: „Dobrý večer, změní se kalcifikace vždy v nádor?“

MUDr. Jan Vydra: „Ne, jen nepravidelné shluky mikrokalcifikací znamenají nádor.“

eva: „Dobrý večer, jsem po operaci nádoru prsa. pravidelně každé tři měsíce chodím na kontrolu klékaři. Dříve jsem dělal masérku. myslíte, že se mou k této činnosti vrátit a v jakém časovém horizontu, přibližně? děkuji“

MUDr. Jan Vydra: „Máte zvýšené riziko otoku ruky na operované straně - obzvláště jestli byly operovány uzliny v podpaží zvážil bych změnu zaměstnání.“

Marta: „Pane doktore, mám po užití tamoxifenu hodně vedlejších účinku, co by jste mi doporučil jako alternativní léčbu? Muj lekar totiž není moc komunikativní. Děkuji.“

MUDr. Jan Vydra: „Vydržet, časem přejdou (návaly) máte li problémy se žílami a varixy pak je i jiná hormonální léčba (ale jen pro pacientky po přechodu)“

Andrea: „Dobrý večer, jsou po ozařování zasaženy i okolní tkáně? Mám problémy s lopatkou a rukou, je možné, že byly operací a ozařováním narušeny svaly?“

MUDr. Jan Vydra: „Ozařování působí jen na ozařované ploše, při operaci se někdy odstraňují uzliny v podpaží, problémy s rukou se mohou vyskytnout, je nutná správná rehabilitace.“

Marie,47let: „Dobry vecer,jsem po ablaci prsa 10/15,nyni jsem ukoncila chemo,pri ktere doslo k povrchove tromboze po chemo a plicni embolii. Nyni me cekaji ozarky a hoem.lecba. Bylo mi z duvodu trombozy doporuceno odstraneni vajevniku. Souhlasite s timto podtupem?“

MUDr. Jan Vydra: „Souhlasím, neboť tamoxifen mírně zvyšuje riziko trombozy a po odstranění vaječníků můžete mít jinou hormonální léčbu.“

Eva.P: „Ca (duktalni) gr. 2, levého prsu, 14mm, 3 uzliny odebraný, 1 postižena - zbytek v pořádku. Zachovná operace, chemoterapie 8x, bio lecba, hormonalni lecba, radioterapie. 31 let. Jaká je šance na uplné vyléčení a že se to už nikdy nevrátí...? Mám malé děti. Děkuji“

MUDr. Jan Vydra: „Není stoprocentní ale je velká nad 80%“

Vendula: „Dobrý večer, jak je důležitá strava po operaci prsu?“

MUDr. Jan Vydra: „Strava není zásadní, musí mít dostatek bílkovin a vitamínů aby se vše dobře zahojilo a nevznikal otok.“

Janka: „Dobrý večer, je při rehabilitaci vhodné zařadit elektroléčbu, magnetickou léčbu, ultrazvuk nebo jen cvičení?“

MUDr. Jan Vydra: „Podstatné je cvičení event lymfodrenáže, elktro není vhodné.“

Vilém Gabert: „Může mít rakovinu prsu i muž? Bolí mě bradavky jsou zduřené a uvnitř prsu mám tvrdé útvary. Byl jsem před rokem na mamografu a výsledek byl v pořádku.“

MUDr. Jan Vydra: „Rakovina prsu je u mužů asi 100x vzácnější než u žen, nejjednodušší je útvary odtranit“

Hanka: „Dobrý večer,co to je ložisko?Je to jen utvar s kterého muže vzniknout nador nebo se bere jako nador.Děkuji“

MUDr. Jan Vydra: „Ložisko je jakýkoliv útvar nezávisle na původu a nemusí z něj nádor vzniknout ale i nádor je ložisko“

Alena: „Dobrý večer, musím se po roce po operaci a léčbě ozařováním šetřit nebo můžu vykonávat vše tak, jak jsem byla zvyklá? Je pravda, že občas bývám unavená, dojde časem ke zlepšení?“

MUDr. Jan Vydra: „Časem dojde kie zlepšení, souvisí i s prožitým stresem, další rok dva šetření je vhodné - nenosit tašku na operované straně a podobně.“

Jitka: „Dobrý večer pane doktore. Nevím, jestli byl můj dotaz správně odeslán. Opakuji ho proto. V září 2015 jsem byla na mamografii a výsledek byl v pořádku. Nyní při rozboru krve mám zvýšený marker CA 15-3 na hodnotu 28. (max je 25). Mám v tomto případě čekat na další vyšetření mamografem až za 2 roky, nebo je větší riziko vzniku nádpru a měla bych jít dříve, třeba již za rok? Děkuji za odpověď.“

MUDr. Jan Vydra: „Ca 15,3 o hodnotě 28 nemusí nic znamenat, mamografie za rok je nejspíše lepší než 1x za dva roky - ale nehradí ji pojišťovna, důležité je i samovyšetřování každý měsíc.“

Eva: „Pane doktore, o kolik je šance (v %) zvýšená že se pri léčbě tamoxifenem nádor nevrátí? Muj nádor byl pozitivní 1,5 cm, jedna uzlina odebrána. Jaký je Váš názor na léčbu vysokými dávkami vitaminu C? Děkuji za odpověď.“

MUDr. Jan Vydra: „O 20% větší šance že neumřete na nádor - to se podle mě jednoznačně vyplatí. Léčba vitaminem C vám možná zlepší náladu ale to je vše. Na druho stranu je neškodná.“

Alice: „Dobrý večer, má stres vliv na vznik nádoru? Může stres ovlivnit zdravotní stav po prodělané léčbě?“

MUDr. Jan Vydra: „Stres zvyšuje riziko. Kouření také“

Ivana: „Prosím Vás, je mi 50 a mám prsní implantáty. Jaké je pro mě vhodné vyšetření? Je vhodný mamograf? Děkuji za odpověď“

MUDr. Jan Vydra: „Záleží na tvaru a velikosti prsou, za základ bych zvolil ultrazvuk, šetrná mamografie je též možná - obraťte se na mamografické centrum.“

Marie Houšková: „Dobrý večer, pane doktore jsem po ablaci pravého prsu z roku 1999, byla by možná re konstrukce prsu po tak dlouhé době? Je mi 66 let. Po operaci mi nebyla doporučena, protože by lékař při ko nena hmatal případné změny (recidivu onem.) Jsem také po parc. resekci levého prsu z roku 2001, s revizí axily po duktál. invaz.karcinomu. Při kontrole z 12/2015 zjištěno: částečná tuková přestavba s několika cystami do 6mm v HZK a v HVK 3mm velký hypoechogenní okrsek žlázy v.s. mastopatie s dorsál. stíněním. Občas se mi na prsu objeví ojedinělá svědivá načervenalá drsnější kůže - jen několik vřídků (čárek). Souvisí to s onko onem.?, nebo se jedná jen o kožní problém. Děkuji Houšková.“

MUDr. Jan Vydra: „Vámi popsané kožní změny nemusí souviset s nádorem prsu. Rekonstrukce po xx letech od operace je možná. Ale jde o dlouhodobější operaci záleží i na tom jaké máte další choroby“

Eva: „Pane doktore, existuje studije, která srovnáva pacientky, které postoupili jenom radioterapii s pacientkami , které postoupili radioterapii i tamoxifen? Jaké je procento rekurence u první skupiny a jaké u té druhé?“

MUDr. Jan Vydra: „Studie existují, každá z těchto metod přidá 10-20% efektu, efekt se sčítá. Procento rekurence záleží na velikosti nádoru a jeho charakteristice.“

Anna: „Na doporučení dodržuji, že se nesmí z ruky na operované straně brát krev a měřit tlak, proč tomu tak je? Nezatěžuji ji ani nošením tašky a hodinek.“

MUDr. Jan Vydra: „Je náchylná k otokům.“

Anča: „Dobrý večer pane doktore ještě jednou, máma má rakovinu prsu (68let) prý hormonální, tak nevím, jak moc je to pro mě dědičné či pro moje děti? A jak pravidelně mám chodit na sono prosím? Předem děkuji. Anna“

MUDr. Jan Vydra: „Jestli není další v rodině tak to není dědičné, stačí běžné mamografie.“

marie: „Dobrý večer ještě mi nebylo zodpovězeno na Můj dotaz s cystami Máme v rodině rakovinu prsu babička i maminka mam v prsu cysty jsou 7 mm a v rozsahu 5×2 cm jestli jsou nějak škodlivé a jestli nebrání vyšetření sona aby se něco nepřehledlo Děkuji za odpověď“

MUDr. Jan Vydra: „Cysty nejsou škodlivé a vyšetření ultrazvukem nebrání.“

Anna: „Ještě jeden dotaz, mě se sice problém netýká, ale kdyby k otokům ruky došlo, jaký je postup při jejich odstranění?“

MUDr. Jan Vydra: „Rehabiltace, lymfodrenáže (forma masáží), ruku nad hlavu nenechat viset dolů“

Tereza: „Dobrý den potřebovala bych poradit kamarádka měla pohlavní styk a strašně ji potom začala bolet při čurání vagína a neví co s tým má dělat Děkuji za odpověď“

MUDr. Jan Vydra: „zajít na gynekoloii, může jít o běžný zánět i kapavku“

Ivana: „Dobrý večer. Je mi 61 let. Chodím na vyšetření prsou od roku 2005 pravidelně co rok jsem byla objednáván. Při posledním vyšetření v roce 2014 mi bylo řečeno, že má pro mě pan doktor dobrou zprávu a to, že spadám do kategorie zdravých podle nějakých tabulek. Jinak si mě zvali i co půl roku. Je to možné zařadit pacienta do tabulky i když nález mám - podle vyšetření cisty Děkuji“

MUDr. Jan Vydra: „Cysty jsou neškodné“

Martina: „Dobry, obcas mam zeleny vytok z prsu, jen kapicku po zmacknuti bradavky, byla jsem i na mamografii, kde nenasli zadne patologie, mam se vice obavat nadoru“

MUDr. Jan Vydra: „jsou možná i další vyšetření například duktografie - je nutné na ten problém upozornit při vyšetření v mamografoickém centru“

Pavla: „je Genetické vyšetření zdarma když se v rodině vyskytla rakovina?“

MUDr. Jan Vydra: „ano“

Vlasta: „Dobrý den, je lepší, co se týče nemocí a rakoviny prsou mít prsa menší nebo je to jedno? děkuji.“

MUDr. Jan Vydra: „Je to jedno, jen pacientky s velmi velkými púrsy mívají častější problémy s bolestí zad“

Alice: „Dobrý večer, pane doktore. Jsem po záchovné operaci prsu a léčbě ozařováním , která byla ukončena v květnu 2015. Kůže zůstala hrubá a svědivá, i když ji pravidelně promazávám a ošetřuji. Je to normální? Problém mám i s bolestivým ramenem a omezenou pohyblivostí ruky na operované straně, i když jsem pravidelně cvičila doporučené cviky. Můžu doufat ve zlepšení? Jaké máte s tímto problémem zkušenosti?Začala jsem rehabilitovat /protahování/sice až po roce, protože mi to nebylo dříve doporučeno. Děkuji za případnou odpověď.“

MUDr. Jan Vydra: „Hrubší kůže je častá komplikace po ozáření - bude se dále zlepšovat rok, dva. V rameni může být artroza i po ozáření, vhodné jsou lázně.“

Eva: „Ohledem tý studie, nádor mé maminky byl velký 16x8mm a jedna uzlina byla odstranena, VHO grade I, HER2 negat., hormonalne pozitivní. Bude benefitovat z tamoxifenu? Radioterapii má už za sebou. Děkuji.“

MUDr. Jan Vydra: „jasně bude profitovat“

ILONA, 68 let: „DOBRÝ VEČER! OPAKUJI MOU OTÁZKU, ZŘEJMĚ JSEM JI ŠPATNĚ ODESLALA, PAK JSEM Z PROGRAMU I VYPADLA. PO OPERACI PRSU MALÉHO NÁDŮRKU V 11/2014 A NÁSLEDNÝCH 28 OZÁŘKÁCH MI PRS ROSTE, CELÝ PRS JE TVRDÝ, DOKOLA SE MI UDĚLALY TVRDÉ PROUŽKY, JAKO VSE DĚLAJÍ V TĚHOTENSTVÍ NA BŘÍŠKU. PRS JE TEPLEJŠÍ A CITLIVÝ. MŮJ GYNEKOLOG ŘEKL, ŽE SE S TÍM JEŠTĚ NESETKAL. POSLAL MĚ ROK PO OPERACI NA MAMOGRAFII, KDE LÉKAŘKA NIC NEZJISTILA. PROVEDLA I SONOGRAF.VYŠETŘENÍ. CHODÍM UŽ ASI PŮL ROKU 2 X TÝDNĚ NA LYMFODRENÁŽNÍ MASÁŽE, NIC SE NEMĚNÍ. MÁTE PRO TO NĚJAKÉ VYSVĚTLENÍ, PANE DOKTORE? DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ.“

MUDr. Jan Vydra: „Bez vyšetření nelze jednoduše odpovědět, nutno v první řadě vyloučit recidivu nádoru, může jít i o násldek ozařování - existují pacienti s větší citlivostí na ozáření - nedá se určit dopředu, obraťe se na onkologa nebo radioterapeuta kde jste byla ozařována.“

Alča: „Dobrý večer, po operaci a radioléčbě chodím na kontroly každé 3 měsíce, jak často budu sledována i nadále? Zatím je vše v pořádku.“

MUDr. Jan Vydra: „2-3 roky každé 3 měsíce, pak po půl roce 5-10 let“

Martina Kytková: „Dobrý den, vyšetření z mamografu zní: 0-BIRADS - nemožno rozhodnout. Klasifikace Tabár: středně denzní fibroglandulární struktura typu Tabár I. UZ vyšetření - BIRADS výsledek: 2-BIRADS - benigní. V popisu pak je: V místě MG popisu nad rozhraním VK okrsek žlázy vel 21x11x21 mm s akcent. dukty do šíře 2mm, v.s. dysplazie stacionární od r. 2011. Kožní vrstva jemná. Dostavit se mám na kontrolu UZ za rok. Mohu být tedy v klidu? Děkuji za odpověď. Přiznávám se, že jsem trochu rozhozená, na vyšetření jsem byla dnes a nějak jsem moc nebyla schopná se ptát - byla jsem z toho rozhozená. Ještě jednou děkuji. M.K.“

MUDr. Jan Vydra: „V současnosti nádor nemáte, doporučuji mamografii za rok (nehradí pojišťovna) a hlavně samovyšetřovat a navštívit lékaře vždy když najdete nějakou změnu“

Alena: „Manograf ukázal vápenité útvary v prsu, biopsie nádor nepotvrdila, po dvou letech tam již ale byl. Jsem po operaci, ozařování, chodím na tříměsíční kontroly, zatím je vše v pořádku. Udělá se právě z těchto útvarů nádor viz ukázka v pořadu?“

MUDr. Jan Vydra: „Nelze vyloučit že tam zárodek nádoru již byl.“

ALENA: „Dobrý večer, pane doktore. Právě před rokem jsem se při prevenci na mamografu dozvěděla šokující informaci o nádoru v prsu, který nebyl normálně hmatný. Ale díky včasnému odhalení můžu poděkovat chirurgům za záchovnou operaci a onkologům za vyléčení .Šlo o hormonální independentní nádor, zapouzdřený a neprorůstající do okolních tkání. Absolvovala jsem léčbu ozařováním a v současné době jsem bez klinických známek recidivy onemocnění. Zítra mne však čeká první kontrolní mamografie a věřím, že bude vše dobré. Plně jsem důvěřovala lékařům. Stále mne však bolí jizvy, zejména v podpaží po odebrání sentinelové uzliny-která však byla bez nálezu. Ošetřuji promazáváním, lze ještě nějak jinak? Pomohla by i lázeňská léčba?Moc děkuji za odpověď a jsem ráda, že díky prevenci si můžu užívat plnohodnotného života i ve svých šedesáti letech.“

MUDr. Jan Vydra: „Na lázně máte nárok, jizvy za rok přebolí.“

Nemocnice Na Pleši s.r.o.
262 04, Nová Ves pod Pleší 110

Máte dotaz? Zavolejte nám:
+420 318 541 500