Vaříme nejlépe z českých nemocnic
Publikováno: 21. 05. 2018
V Nemocnici Na Pleši se podle hodnocení Kvalita očima pacientů vaří nejlépe z celé republiky.
Nejlepší nemocniční strava podle průzkumu mezi pacienty
Podle průzkumu Kvalita očima pacientů, ve kterém je hodnocena nemocniční péče z různých aspektů, je v Nemocnici Na Pleši nejlepší strava. Do průzkumu bylo zahrnuto osmnáct nemocnic z celé České republiky, jak soukromých tak státních, a hodnocení se zúčastnilo čtrnáct tisíc pacientů.
V Nemocnici Na Pleši chutná strava 96 procentům pacientů - z toho 66,8 % pacientů hodnotí naše jídlo jako velmi dobré a dalších 29,2 % jako spíše dobré. Pro srovnání - v celkovém součtu všech nemocnic hodnotilo stravu jako velmi dobrou pouze 36 procent. Ačkoliv je Nemocnice Na Pleši soukromé zařízení, financování stravy je stejné jako v jiných nemocnicích - z peněz od zdravotních pojišťoven.
Podle vedoucího stravování Na Pleši, Josefa Koláře, souvisí výborné hodnocení s tím, že vaříme podomácku a nepoužíváme instatní ingradience. Vaří se také spíše tradiční česká klasika, která více vyhovuje starším ročníkům, jež mají mezi našimi pacienty výraznou převahu. Přesto se snažíme vyhovět všem - například vegetariánskou stravu připravujeme běžně.
Z kuchyňského zákulisí
A jak vypadá stravování Na Pleši zblízka?
- každý den připravujeme čtyři chody - snídani, oběd, odpolední svačinu a večeři
- vaříme denně zhruba tři sta obědů, dvě stě pro pacienty a sto pro nemocniční personál
- podle našich zásad stolování chodí pacienti do jídelny převlečení z pyžama
- pacienti si u nás mohou připlatit za nadstandard